Голодування та інші дієтичні режими все частіше вивчаються вченими як спосіб позбавлення ракових клітин поживних речовин. У новому дослідженні вони з’ясували, що голодування запускає механізм стимуляції клітин імунної системи та інші процеси, завдяки чому посилюється атака на пухлину.
За даними STUDway із посиланням на «Сikavosti», команда з Інституту досліджень раку Слоана Кеттерінга вперше виявила, що голодування перепрограмовує метаболізм природних клітин-кілерів (NK-клітин), допомагаючи їм виживати в суворих умовах у мікрооточенні пухлин, а також посилюючи їхню протиракову активність.
«Ці результати пояснюють один із механізмів, за допомогою якого голодування допомагає організму захиститися від раку паралельно з такими процесами, як скорочення відкладень жиру і поліпшення обміну речовин»,
– заявили автори.
Пухлини можна назвати «ненажерливими» новоутвореннями. Вони поглинають поживні речовини у великій кількості та створюють у своєму мікрооточенні вороже для імунних клітин середовище. Голодування, навпаки, пригнічує ці захисні механізми раку. В експериментах на моделях мишей одну групу не годували протягом доби двічі на тиждень. Такий режим харчування не дозволив їм схуднути, проте мав глибокий вплив на NK-клітини.
Примітно, що голодування також призвело до перерозподілу NK-клітин в організмі. Потрапляючи в кістковий мозок, вони почали виробляти більше гамма-інтерферону, необхідного в боротьбі з раком. Додаткові процеси перетворення NK-клітин проходили і в інших органах, таких як селезінка. Наразі вчені планують вивчити голодування разом зі стандартними методами лікування раку, щоб оцінити його ефективність в організмі людини. Додатково вони тестуватимуть можливості стимуляції NK-клітин препаратами, щоб у майбутньому не змушувати пацієнтів голодувати.
Нагадаємо, ми раніше розповідали, що дослідники виявили продукти, що запобігають агресії та насильству.