Український шеф-кухар, ресторатор і дослідник кулінарних традицій Євген Клопотенко відповів на критику щодо зйомок різдвяного епізоду проєкту «Реальна історія» у трапезній палаті Києво-Печерської лаври разом із продюсером та ведучим Акімом Галімовим.
Як повідомляє Studway з посиланням на «NV», Клопотенко пояснив, що ідея зняти випуск про українські сакральні страви виникла після того, як територію Лаври звільнили від УПЦ МП.
«Раніше я лише мріяв про таку можливість. Тепер ми можемо відроджувати українські кулінарні традиції у найсвятішому місці нашої культури»,
– зазначив він.
Кулінар підкреслив, що метою було дослідження національних різдвяних страв, збережених у церковних архівах, які постраждали від радянського винищення культури. Серед знайдених рецептів – пиріжки з ікрою карася, цибулею та пшоном, а також гороховий кисіль.
За словами Клопотенка, усі зйомки проводилися з дотриманням правил перебування в Лаврі. Страви лише демонстрували, а не готували на місці.
Після хвилі критики кулінар закрив коментарі до публікації, але зазначив:
«Я ніколи не прагнув образити почуття вірян. Навпаки, хотів поділитися світлом і добром, показати справжні різдвяні традиції. Досліджуймо свою історію, плекаймо українське та будьмо добрішими один до одного».
Нагадаємо, раніше Євген Клопотенко зізнався, яка ціна приватної вечері від нього.