Зробимо Луцьк екофрендлі: як волиняни створюють майстерню врятованих ресурсів попри карантин

recast

Зараз все більшої актуальності набуває екотематика. Ми привчаємося пити каву з термогорнят, а не одноразових стаканчиків, ходити в магазин з екоторбинками, а не з поліетиленовими пакетиками, сортувати сміття і здавати його на переробку. Важливу роль відіграють проєкти, які навчають бути екосвідомими й сприяють раціональному використанню ресурсів. Одним таких — «Recast» у Луцьку.

Це своєрідна майстерня врятованих ресурсів. Основна ідея проєкту — поєднати простір для інтерактивних майстер-класів, де пластмасові кришечки перероблятимуть у нові речі, і коворкінг, де розповідатимуть про екосвідомість.

«Ми розуміємо, що не робимо чогось унікального в масштабі країни чи світу, але для 200-тисячного Луцька такий освітньо-виробничий простір стане першим в місті», — говорить один з організаторів проєкту, волинянин Максим Нечипорук. Ми поспілкувалися з Максимом про створення майстерні «Recast» і роботу під час карантину.

Від ідеї до дії

Займатися переробкою Максима та його друзів надихнув проєкт нідерландця Дейва Хаккенcа «Precious Plastic» ( «Дорогоцінний Пластик» — переклад Б. Капіца). Це мережа невеликих майстерень з верстатами, які виготовляють нові речі для побуту з переробленого пластику. Тоді Максим разом з другом Сашком Струком задумалися займатись чимось подібним у Луцьку. Однак остаточна ідея виникла минулого літа після волонтерського табору «Будуємо Україну Разом» (БУР), під час якого Максим допомагав створювати Луцький молодіжний центр. У таборі хлопець познайомився з іншими волонтерками — Софією Кіцелюк із Запоріжжя і Юлею Лопушанською зі Львову. Волонтерів поєднали спільні цінності: екологічний спосіб життя, зменшення споживання, переробка та сортування. Після табору виникла ідея організувати майстерню-коворкінг з переробки ресурсів.

У жовтні минулого року команда пройшла навчання у програмі проєктного менеджменту для волонтерів БУРу «BUR LAB». Під час тижевого навчання у школі отримали нові знання з управління проєктами, маркетингу, фандрейзингу та PR від практикуючих лекторів. Окрім цього, декілька команд, які найкраще представили свої проєкти, отримали ґранти на їх реалізацію. До слова, цьогорічний відбір проєктів на «BUR LAB» уже розпочався, подати заявки можна за посиланням (дедлайн реєстрації — 7 червня). Під час навчання на «BUR LAB» команда доопрацювала свою ідею разом з ментором Іваном Татком, засновником львівської лабораторії ресайклінгу «Zelenew». Він порадив зробити акцент на екоосвіті — окрім переробки, організовувати лекції на екотематику. У результаті команда «Recast» виграла ґрант у розмірі 50 тисяч гривень.

Реклама

Майстерня у карантин

«Recast» — це водночас і майстерня врятованих ресурсів, і місце, де надаватимуть екоосвіту волинянам. У кінці листопада команда почала роботу над створенням необхідного обладнання. Основний ресурс для переробки – пластик. Як зазначає Максим, зацікавились пластиком, тому що з цим матеріалом майже кожен має справу щодня і значну його кількість викидають на сміттєзвалища. Команда планує переробляти пластикові кришечки у різноманітні вироби (контейнери для сортування, пластикові листи, корзини тощо). Пластикові кришечки та різні ємності збирають друзі та знайомі, долучаються і ті, хто підписаний на соціальні мережі проєкту. Уже назбирали декілька десятків кілограм.

recap2Засновники «Recast» наголошують, що «Переробка – це не панацея. У країнах Західної Європи попри налагоджений процес переробки продовжують шукають її альтернативи. Наприклад, забороняють одноразовий пластиковий посуд і пропонують екологічні багаторазові замінники. Зазвичай ми не задумуємось, що відбувається з викинутим сміттям. Ці та інші меседжі хочемо донести людям, щоб вони правильно поводилися з відходами».

Наразі для переробки збирають кришечки та упаковки з двох видів пластику. Один з маркуванням №2 HDPE, інший – №4 LDPE. Це харчові види пластику. Їх можна безпечно переробити декілька разів. Зазвичай на виготовлення пластикового кошика необхідно 300-400 кришечок, які могли б піти на загальне сміттєзвалище.

Верстати для переробки вирішили збирати власноруч. «Багато часу пішло на пошук якісних послуг та матеріалів. Іноді через незначні помилки, накладні та розрахункові доводилось багато чого переробляти» – розповідає Максим.

Зараз вже готовий шредер – подрібнювач пластикових кришечок. На завершальній стадії виготовлення – екструдер – верстат, який розплавляє пластикову масу, з якої згодом роблять нові вироби. Як тільки його дороблять – розпочнуть переробку.

Окрім цього, проєкт має ще й освітню частину. За неї відповідають Катя Демидюк та Катя Кушнірук. Дівчата допомагають розробляти лекції, освітні матеріали на тему екологічно свідомого споживання. Планували розпочати з лекцій у школах. Однак карантин вніс свої корективи, тому зараз акцентують увагу на просуванні екотематики в соцмережах проєкту. Багато людей цікавляться проєктом онлайн та проявляють ініціативу долучитись.

На запитання, що ж мотивує працювати над проектом навіть під час карантину, Максим відповідає – прагнення самостійно робити щось важливе та впливати локально.

«Ми хочемо, щоб наша справа приносила користь. Ми не політики, не чиновники і не впливаємо глобально. Але можемо власним прикладом показати, як жити за екологічними принципами й наносити меншу шкоду довкіллю. Не варто дарма витрачати вторинні ресурси. Багато що можна використати кілька разів. Треба бути мудрішим споживачем: не лінуватись і перейти від одноразового сміття до багаторазових речей-замінників, сортувати, використовувати повторно, берегти енергію та воду, не використовувати шкідливі матеріали та речовини», – розповідає хлопець.

Наостанок додаємо кілька ресурсів від команди «Recast», які допоможуть вам стати екосвідомішими:

  • ініціатива «Україна без сміття»
  • @eco_in_ua і @kate_demy – особисті блоги учасниць проєкту про сортування і життя у стилі «ZeroWaste»
  • проєкт Дейва Хаккенcа «Precious Plastic», який надихнув «Recast»
  • Богдана Капіца
*Редакція «Студвею» не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку висловлює автор.

Помилка в тексті? Виділи її, натисни Shift + Enter або клікни тут.

comments powered by Disqus