Наступна станція — «Поділ». Як працює піцерія «Автостанція» у Києві

photo_2021-10-24 22.22.22

Проходячи повз Житній ринок у Києві, ні туристи, ні кияни роками не помічали напівзакинуту будівлю вокзалу із зеленим піддашком та білими стінами.
Усе змінилося у вересні, коли власники мережі ресторанів Mimosa Family Ігор Сухомлин та Валерія Гальперіна відкрили у приміщенні автостанції піцерію.
Тепер кожного дня до обіду і з 18:00 тут місце набите відвідувачами. На тарілках — піца із чотирма мініатюрними котлетами по-київськи або фокача, пухкий італійський хліб.
«Поділ» залишиться автостанцією ще щонайменше чотири роки, але, окрім двох звичних рейсів — до Рокитного та Богуслава — пасажири відправлятимуться звідти у ще один — гастрономічний.
Про формат закладу, подільську тусовку, піцу з котлетами та натуральні вина Студвею розповіла керівниця закладу Санта Рудзіте.

photo_2021-10-24 22.22.40

Про вибір локації

Ми не планували відкривати піцерію саме на Подолі. Побачили приміщення з табличкою «оренда» — і ось ми тут.

Інша частина автостанції працює у звичному режимі: звідти ходять автобуси; білети можна купити у водіїв.

Невідомо, як довго це місце продовжувало б функціонувати як автостанція, якби тут не відкрили заклад харчування.

Адже, як управлінець, я розумію, що тримати автостанцію з буфетом, двома касирами, опалювати та обігрівати приміщення задля двох маршрутів немає сенсу.

Про ремонт

Ремонт тривав 2,5 місяці. Будівля автостанції нам подобається такою, якою вона є, тому ми не змінювали фасад.

На стінах видно шари цегли, фіолетової, жовтої і білої фарби — ми особливо не впливали на цю багатошаровість.

До ремонту вікна були оббиті рядянською вагонкою, а коли її зняли, то якась частина плитки відпала. Тут ми також особливо не втручалися і лишили те, що збереглося.

Меблі у закладі всі різні. Наприклад, дерев’яні столи, лавки для гостей, полиці і дровер зі старого дерева зробила студія Black and Wood. Від автостанції лишилася схема маршрутів і зелені стільці.

У цьому радянському дизайні щось є — це фішка цього приміщення, Подолу і старого Києва.

photo_2021-10-24 22.21.50

Про дизайн коробок для піци

Наша коробка для піци є симбіозом радянського та сучасного. Коробка зеленого кольору, такого ж як стільці і стіни. Такий відтінок можна побачити у старих під’їздах, він доволі сентиментальний.

Зверху на коробці написано Автостанція Поділ – таким же шрифтом, як на реальній будівлі. Раніше його часто використовували у графіці пострадянських країн.

Саме слово Поділ ми написали мальовничим українським шрифтом. Мені подобається поєднання фольклорності та технічності.

Слайси піци зображені у формі таких самих трикутників, які ми бачимо на фасаді Житнього ринку. Пергамент ми прикрасили сердечками. Весь дизайн продуманий до деталей бюром Андрія Бармалея.

MyCollages

Про меню

Нашим бестселлером стала піца з київськими котлетами. Навіть не знаю як шеф її вигадав. Ще більший фурор у мене викликала піца з картоплею фрі.

Як сомельє я формую винну карту. Спочатку зробила її спокійною, але доволі гнучкою: обрала класичні вина, а нещодавно знайшла «супер фанкі і рок-н-рол» вино. У порівнянні з іншими воно мутненьке, нефільтроване, зроблене із трьох сортів винограду.

Виробник вина – колишній айтішник, який працював у Парижі, а потім все кинув і поїхав з дружиною у регіон Юра, недалеко від Швейцарії. Він почав виробляти дике натуральне вино і тепер ви можете скуштувати його в нас.

Основними нашими постачальниками натуральних вин є Sabotage, Roots та Frank Wines. У кожного близько 40 виробників натуральних вин. Щовівторка вони влаштовують дегустації, де знайомлять з новими сортами, які потім ми додаємо у карту.

Середній чек складає 300 грн. Немає піци дорожчої за 200 грн. Келих вина (125 мл) коштує від 145 грн.

Про відвідувачів автостанції

Я знала, що це місце сподобається креативній молоді Києва. Це люди, які ходять на фестиваль «Молодість» у «Жовтень» або на Марш за Київ. Проте не можу сказати, що робила заклад тільки для них — комфортно тут має бути усім.

Поділ — це не тільки Кирилівська і кінотеатр «Жовтень». Тут дуже багато офісів, у яких працюють люди з різних сфер, у будинках живуть літні люди.

Мені дуже приємно, коли приходять відвідувачі, які чекають автобус на Богуслав. Новий дизайн їх не відлякує, а, навпаки, захоплює.

Поділ — це суміш різних культур та типів людей. Сказати, що я очікую якогось особливого гостя — не можу.

Місця вистачить для всіх. У великому залі може сісти 40 людей, на літній терасі — ще 40. Коли закриємо літню терасу, добудуємо новий зал з такою ж вмістимістю.

photo_2021-10-24 22.22.37

Про подільську тусовку

Тусовка — це дуже сильне слово. Ми прості люди, любимо звичайну їжу, і створили заклад для себе з тими продуктами та речами, яких нам не вистачає.

По-перше, це хліб на заквасці, по друге – натуральні вина. Наші продукти вирощені у малих господарствах, всі яйця вільного випасу, винна карта — натуральна, меню — сезонне, сидри — крафтові, чаї — бутікові.

Ми зробили це місце з повагою до Подолу. Для молодої ком’юніті цей район має велике значення.

Тут нічого не було зроблено для тусовки, нам не хотілося когось вразити. Ми хотіли зробити заклад комфортним для всіх, і виявилося, що у нас багато однодумців.

Про перший місяць після відкриття

Робота автостанції — це тяжка праця кожного дня. Спочатку виникла складність з персоналом. Ми спеціально не розкривали секрету про нове місце, тож знайти людей було важко.

Хоча ми не анонсували відкриття, у перші дні був великий наплив відвідувачів. Через це мали проблеми із сервісом та роботою кухні.

Деякі заклади відкриваються у тестовому режимі тільки з 18:00, щоб команда навчилася працювати разом. Ми одразу відкрилися з 12, а скоро почнемо роботу з 8 ранку і запустимо сніданки.

Подоляни — це найкращу гості. Я відкрила 3 заклади в Україні, але такого щирого і люблячого відвідувача ще не зустрічала. Приємно робити щось класне, а особливо, коли інші дають тобі про це знати.

photo_2021-10-24 22.22.18

Про роботу під час карантину

Наразі у нас 50 % співробітників вакциновані. З новими правилами карантину ми перевірятимемо відвідувачів на наявність сертифікату, а працювати буде лише вакцинований персонал.

Ми пройшли не одну перевірку на минулих карантинах у інших закладах і вже не боїмося змін.

Якщо у Києві буде червона зона, то ресторан працюватиме при 100 % вакцинації персоналу та відвідувачів. Також ми доставляємо піцу сервісом Bolt у радіусі 5-6 км.

photo_2021-10-24 22.22.49

Про створення нової концепції

Я хотіла б, щоб у нас з’явилося більше ідейних закладів, а не мережевих. Наприклад, якщо хтось любить омлети, нехай відкриває омлетну.

Нові заклади створюють ті, хто має класну ідею, яку давно хотіли реалізувати. Якби не відкрилися Kosatka, ZigZag або Naked Room, то Золоті Ворота були б не такими.

Так само і з іншими районами Києва. Заклади формують культуру і ком’юніті людей.

Помилка в тексті? Виділи її, натисни Shift + Enter або клікни тут.

comments powered by Disqus