З імбирем, шоколадом та горіхами: рецепти ідеального різдвяного печива

pexels-nicole-michalou-6061743

Україні пощастило святкувати Різдво двічі, тому ті, хто не встиг приготувати різдвяне печиво у грудні ще можуть виправити це.
Зібрали рецепти імбирних пряників, віденських рогаликів і печива з шоколадною крихтою, які легко готувати навіть без досвіду в кулінарії.

Імбирні пряники

Щоб це печиво вдалося, досить знати кілька секретів:

По-перше, тісто має полежати в холодильнику якийсь час. В ідеалі – ніч, дві або й тиждень.

По-друге, для приготування треба якісне масло і спеції – підійдуть кориця, імбир, гвоздика, кардамон, коріандр, мускат та інші. Перець додасть печиву пікантності.

Всі прянощі треба змолоти та змішати. Можна купити готову суміш для пряників – її також називають «сухі парфуми».

По-третє, готові пряники повинні полежати в закритому посуді на холоді. Так вони стануть м’якші і ще ароматніші.

Інгредієнти: 700 грам борошна, 200 грам темного меду, 250 грам цукрової пудри, 50 грамів масла, 1 ст.л. соди, 3 великі яйця, 3 ч.л. спецій до пряників + за потреби какао. Зі спецій можна взяти: корицю, сушений імбир, червоний перець, мелену гвоздику, мускатний горіх, коріандр.

Готуємо:

  1. М’яке масло порізати кубиками. Змішати в каструлі з товстим дном мед і масло та розігріти до однорідної суміші. Не доводити до кипіння і не перегріти!
  2. Коли масло і мед розтопилися, вимкнути вогонь. Всипати в суміш соду і ретельно розмішати. Мед спіниться, посвітліє і підросте.
  3. Яйця вибити в іншу посудину, всипати цукрову пудру і спеції. Легко збити виделкою до однорідності.
  4. Додати яєчну суміш у каструлю з медом, перемішати. Поступово просіяти борошно, розмішуючи тісто. Стежити, бо може бути так, що все борошно не знадобиться, адже готове тісто має бути трішки липке. Краще додати менше борошна, ніж більше.
  5. Тісто герметично закрити. Тримати його до семи днів у холодильнику. За день до випікання витягнути і залишити тісто при кімнатній температурі. Якщо замісили тісто «на завтра», то відразу залишити в кімнатній температурі.
  6. Тонко розкачати готове тісто (товщиною 3–4 мм). Вирізати фігурки і пекти їх 8–10 хв при 180° С.
  7. Охолодити пряники. За бажанням розфарбувати білковою глазур’ю.

Такі «угорські» пряники можна зберігати в герметичному посуді до двох місяців.

pexels-ekaterina-bolovtsova-5702710

Різдвяні віденські рогалики

Без цих смаколиків не обійтися на Різдво в Австрії й інших європейських країнах. Їх роблять з розсипчастого тіста та додають ваніль, горіхову начинку й невагому цукрову пудру.

Інгредієнти: 300 грам борошна, масло (трохи більше 200 г), пів склянки волоських горіхів або мигдалю (це приблизно 15 горішків), три пакетики ванільного цукру, дві столові ложки «звичайного» цукру, цукрова пудра для присипання.

Готуємо:

  1. Горіхи викласти одним шаром і підсушити в розігрітій духовці при 180 ᵒС. Це займе приблизно 15 хв. Слідкуй, щоб горіхи не підгоріли.
  2. Горіхи витягнути з духовки і трохи охолодити. Тоді почистити їх від лушпиння. (Наприклад, розтерти в кухонному «вафельному» рушнику).
  3. Змолоти горіхи, цукор і борошно.
  4. Розтерти мелені горіхи з борошном із м’яким маслом до утворення грудок.
  5. Готове тісто зібрати в кулю. Обгорнути харчовою плівкою і відкласти в холодильник на пів години.
  6. Витягнути тісто з холодильника й поділити на рівні частини, як зручно. З кожного маленького шматочка зробити паличку-рогалик. Посередині вона буде товстіша, а з кінців – тонша. З цієї порції тіста вийде близько 40 рогаликів.
  7. Застелити деко пергаментним папером, викласти рогалики й пекти до рум’яності при 180° С. Це займе близько 10-15 хвилин.
  8. Витягти рогалики з духовки. Трохи охолодити. Цукор і ванільний цукор змолоти в кавомолці. Щедро обкатати рогалики в пудрі.

Зберігати печиво для «австрійського» Різдва можна кілька тижнів у щільно закритому посуді.

DSC00190-2-scaled

Печиво з шоколадною крихтою

Для цього американського печива потрібно якісне масло і натуральний шоколад без домішок.

Інгредієнти: 100 грам м’якого масла, 100 грам чорного шоколаду, 100 грам цукру, 1–2 яйця (залежно від розміру), 1 ч.л. ванільного цукру, третина чайної ложки розпушувача, 150 грам борошна, щіпка солі.

Готуємо:

  1. Борошно просіяти з розпушувачем у тарілку. Додати сіль і ванільний цукор.
  2. Збити масло з цукром у пишну світлу масу. Додати яйця і ще раз усе збити.
  3. Змішати борошно з яєчною сумішшю.
  4. Шоколад порубати на шматочки. Всипати його в тісто, розмішати.
  5. Деко для випічки застелити пергаментним папером. Духовку розігріти до 180° С.
  6. Тісто викласти столовою ложкою у вигляді кульок. Між ними залишити по 5 см відстані, адже під час випікання печиво розтечеться.
  7. Пекти 10–12 хв до рум’яності.

pexels-feyza-yıldırım-10353335

Помилка в тексті? Виділи її, натисни Shift + Enter або клікни тут.

comments powered by Disqus