Де купити та як готувати чай матча

pexels-thirdman-6958487

Про яскраво зелений напій з гіркувато-трав’янистим присмаком говорять за столиками кав’ярень та у блогах в Instagram.
Культура споживання чаю матча стає схожою на культуру споживання кави: комусь подобається смак, комусь запах, комусь ритуал. Хтось відмовляється пити матчу взагалі.
Авторка проекту Мatchati та чемпіонка України з приготування чаю Марина Аксьонова розповідає, де купити, як готувати та що треба знати про чай матча, щоб полюбити його.

Чим корисний матча

Напій матча готують із дрібного японського зеленого чаю. Окрім чаювання, духмяний порошок матча використовують для приготування десертів та лікеру.

Окрім екзотичного смаку та яскравого кольору, матча має багато корисних властивостей.

Детокс. Матча містить у 137 разів більше антиоксидантів в порівнянні зі звичайним зеленим чаєм. Матча сприяє посиленому виведенню токсинів, очищує організм.

Підвищення імунітету. Чай матча містить речовини кахетіни, які є натуральним природним антибіотиком. Вони підвищують імунітет, захищаючи організм від інфекцій і хвороб.

Боротьба зі старінням. При регулярному вживанні матчі в організмі людини сповільнюється дегенерація клітин, що перешкоджає процесу старіння.

Регуляція ваги. Чай матча сприяє прискоренню метаболізму на 30-40%, що позитивно впливає на регуляцію ваги в цілому і його зниження при зайвих жирових відкладеннях.

Енергія і продуктивність.
Одна чашка чаю матча заряджає енергією до 6 годин. Чай підвищує розумову витривалість на 20%, допомагає тривалий час сфокусовано працювати, відчувати себе при цьому бадьоро і не перевтомлюватися.

photo 1

Реклама

Матча vs Кава

У порівнянні з кавою, матча має ряд переваг, – розповідає Аксьонова.

І в каві, і в матчі є кофеїн, який додає організму бадьорість. Однак кофеїн з чаю всмоктується в організм не так швидко, за рахунок чого від матчі немає стрибків тиску, навантаження на серце, різкого підйому і спаду енергії.

Також в матчі міститься амінокислота L-теанін, яка розслабляє нервову систему, при цьому підвищує фокус і увагу мозку, а також піднімає настрій. Тому чай матча дає набагато більше, ніж просто бадьорість.

Де купити матчу

Matchati – це магазин японського чаю, де можна знайти чай більше 6 сортів, а також посуд і аксесуари для заварки. Кожного місяця в магазин привозять свіжий чай із японської плантації у місті Уджі.

MyCollages

Matchati

Meisomatcha – тут продають органічний японський чай матча преміум класу з Уджи.

Vasha.matcha – тут можна придбати матча, який підходить для новачків (Aorashi), церемоніальний матча з ніжно-горіховим ароматом (Yugen) та сорт з квітково-цитрусовими відтінками (Kinrin).

matcha

Meisomatcha

Kasu.teira – тут продають шоколадки і трюфелі з матча, а влітку морозиво зі смаком японського чаю. У Києві солодощі цього бренду можна замовити у кав’ярні Кафе Кафе.

Як розпізнати смачну матчу

Якщо матча буде яскраво зеленого кольору – спробуй, якщо світлозеленого, болотного, жовтого, сірого або темно зеленого – не бери.

Смачну мачу роблять, наприклад, у кафе Idealist, Оui.non cafe, Yellow Place.

desserts

Kasu Teira

Як готувати матчу вдома

Для цього потрібна спеціальна чаша (чаван), бамбуковий віночок (часен), мірна ложечка (чашаку), невелике сито для просіювання матчі і гаряча вода.

Класичне приготування матчі в стилі Усуча

Потрібно взяти 1,5-2 грами матчі (2 бамбукові ложечки) і 60-80 мл води. Якщо хочеш гарячий напій, вода має бути 80-90°С. Якщо готуєш холодний чай, краще брати крижану воду.

Після цього матчу необхідно збити за допомогою бамбукового вінчика, щоб на його поверхні утворилася красива пінка. Готово!

Матча Оранж

Потрібно збити 2 грами матчі у 25 мл холодної води і додати 100-150 мл прохолодного апельсинового фрешу. За бажанням можна також додати солодкий сироп.

Матча латте

Потрібно прогріти чашу гарячою водою і розмочити вінчик протягом 10-15 сек. Чашу витерти насухо.

За допомогою бамбукової мірної ложечки (чашаку) відміряти і всипати в чашу 2 г матчи, залити в чашу на 25-30 мл гарячої води (обсяг, як для еспресо), нагрітої не вище 70-80 градусів.

Зигзагоподібними швидкими рухами вінчика збити матчу до однорідності. Збити в пітчер 150 мл молока в стійку піну, нагріти його не вище 75 градусів. Влити молочну піну в матчу.

Чому багатьом все ж не подобається матча

Марина Аксьонова виділяє декілька причин:

Перша – неякісний, гіркий і несмачний матча-чай після якого складно наважитися спробувати його ще раз.

Друга причина в тому, що найбільшу популярність має не сама матча, а напій матча латте. Таке поєднання смаків подобається не всім, тому варто спробувати матчу в чистому вигляді.

До того ж, у всіх людей різні вподобання, тому, як і кава, матча це напій не для всіх.

Помилка в тексті? Виділи її, натисни Shift + Enter або клікни тут.

comments powered by Disqus