Як це: бути вегетаріанцем на стипендію

vegan2

Вірально поширюється не лише ідея кліматичних страйків щоп’ятниці, а й вегетаріанський спосіб життя. «Крізь терни салату, петрушки та авокадо до справжнього вегетаріанства» – із цим гаслом здається, що можливо добряче заощадити бюджет і бути екоактивістом. Відтепер витрати на їжу будуть меншими, як і вплив на навколишнє середовище.

Але, виявляється, вегетаріанці харчуються за спеціальним меню. Звичайно, їсти бобові чи соєві продукти значно дешевше, ніж м’ясо. Тільки вегетаріанський раціон складається не лише з них. Розпочнемо з того, який вигляд мають очікування від переходу на вегетаріанство.

Із чого почати

Обери тип вегетаріанського харчування. Існує безліч різновидів вегетаріанства, найрадикальнішими формами з них вважаються фрукторіанство (коли в раціоні лише свіжі фрукти) і веганство (відмова від усіх продуктів тваринного походження, включаючи мед, молочні продукти та яйця). Кожна система харчування має свої плюси і мінуси, що науково підтверджені. Тому хоч би який захват викликали ідеї гуманного ставлення до тварин і рослинне харчування, обов’язково проконсультуйся зі своїм лікарем. Будь-які радикальні зміни в харчуванні впливають на стан твого організму. Щоб не нашкодити й залишитися в піднесеному дусі, варто дотримуватися балансу в харчуванні. Для вегетаріанців дієтологи додатково включають в меню залізо, кальцій, протеїн, вітаміни групи В (зокрема В12). Хоч би якою потужною була твоя прихильність до авокадо тостів, меню потрібно щотижнево змінювати. Теоретично добову норму білків, жирів і вуглеводів вегетаріанці можуть покрити декількома кілограмами горіхів чи бананів, але організм навряд чи буде в захваті від одноманітної їжі.

За рекомендацією онлайн-видання Healthline, до вегетаріанського меню обов’язково потрібно включати:

  • Фрукти: банани, яблука, ягоди, персики, кавуни, апельсини
  • Овочі: листяні зелені овочі, броколі, помідори, морква
  • Горіхи: волоський, мигдаль, кеш’ю та каштани
  • Зернові: рис, кіноа, ячмінь, гречка
  • Бобові: сочевиця, боби, горох, нут
  • Білки: тофу, соя, яйця, молочні продукти, натто
  • Корисні жири: кокосова олія, олія авокадо та оливкова
  • Насіння: чіа, лляне

З огляду на ситуацію доступності та цін – віддавай перевагу сезонним овочам і фруктам. Найкраще купувати їх на спеціальних фермерських ярмарках або безпосередньо у фермерських господарств.

vegan1

Реклама

«Ну давай, розкажи мені, що буде легко»

Відстежування власного харчування, складання списків, ведення щоденника, пошук та експерименти з рецептами – рутина не з легких. Вона однозначно потребуватиме додаткового часу із самісінького початку переходу на вегетаріанство. Якщо у тебе відсутній досвід тривалого вегетаріанства – не намагайся відразу стати радикальним веганом. Це прямий шлях до провалу.

Дні планування меню і покупки продуктів за списком потрібно розділити на два окремих. Склади три абсолютно різні меню з приблизно однаковим бюджетом і комбінуй їх. Окремо створи список продуктів, які можна додати до початкового стратегічного запасу, щоб у майбутньому уникнути стресових ситуацій, наприклад, за планом потрібно було зварити суп, але щось пішло не так чи будильник не спрацював. Для цього випадку підійдуть продукти швидкого приготування, як-от макарони, крупа типу кус-кус чи консервована квасоля. Вивчай детальніше вміст полиць у місцевому супермаркеті, маркування та складники. Полюй на сезонні й тижневі знижки. Саме час зафрендитись із бабусями з під’їзду. Не соромся запитати в них про продукти й поцікавитися їхніми рекомендаціями. Це цінне джерело інформації.

Почни готувати собі обіди та відмовся від харчування в університетських кафе чи їдальнях. Лише так можна проконтролювати вміст твоєї порції та відсутність у ній небажаних продуктів (м’яса, курятини, тваринних жирів тощо).

«Вона додає моркву до піци. Моркву, Карл!»

Хочеш їсти смачне – без тривалого навчання та експериментів це неможливо. Через брак практичного досвіду в приготуванні вегетаріанських страв ідеально з першого разу не вийде. І це нормально, як і в будь-якій іншій справі. Більше годин практики, інформації та ретельного планування – і все неодмінно стане краще.

Черпати натхнення пропонуємо у досвідчених вегетаріанців і веганів, які знають, із чим поєднати гриби, щоб страва смакувала як м’ясний стейк.

Шеллі має досвід вегетаріанства понад 10 років, такий спосіб життя спонукав її до кулінарних експериментів. Вона не лише публікує тематичні рецепти, а й експериментує зі смаковими замінниками у вигляді цвітної капусти та інших овочів.

Родина шведських вегетаріанців почала занотовувати свої рецепти й досвід харчування на сторінках блогу, додаючи також естетичні фото і відеорецепти. Від вегетаріанського хліба до простих перекусів і традиційних шведських страв.

Крім традиційних рецептів, Сара пропонує вегетаріанські страви в добірках меню на тиждень. Їх можна швидко приготувати – лише 20 хвилин.

Рецепти для спеціальних заходів, план харчування на тиждень у зимову пору, боул із бататом, поради щодо рослинного харчування та інші корисні ідеї від вегетаріанки Ерін.

«Веганская домохозяйка». Блогерка ділиться секретами закупки продуктів для ваганів на тиждень. Її мета – довести, що життя вегана може бути легким.

Mikhail Vegan – канал про звичні для нас рецепти у веганському форматі. Виявляється, що веганські пельмені важко відрізнити від класичних. Рецепт можна знайти тут.

vedan3

Шкаралупа, шкірка та недогризки як складники приготування страви

Не так радикально, але намагання у своєму харчуванні мінімізувати «вихід відходів» допоможе полегшити процес приготування, скоротити час і заощадити. Концепція скорочення марнування їжі (або zero waste, «нуль відходів») – це не лише про пластик, а й про залишки їжі, що опиняються на смітнику, і технологію органічного компостування. ООН прийняла цю концепцію стійкого розвитку до 2030 року як стратегію розумного споживання. Нашу планету однаково забруднює те, що ми їмо, і те, що ми не їмо. Якщо залишаються невеликі шматочки овочів – подрібни, зроби з них мікс і заморозь на наступне овочеве пюре чи суп. Креативний підхід до ситуації – це саме те, що допоможе заощадити власний бюджет.

Звісно, не потрібно купувати щодня кілограмами крупи, овочі та фрукти. Планувати своє харчування слід за прикладом: якщо картопляне пюре після вечері залишається – зроби з нього картопляники з начинкою та заморозь. І цим самим ти вб’єш двох зайців.

Сказати стандартні норми круп, овочів, олії, фруктів, яєць і молочних продуктів неможливо. Усе залежить від особистих потреб і смакових уподобань.

Sustainably Vegan: як відеоблогерка адаптувала і продовжує адаптовувати до свого життя звичку свідомого вегетаріанства та веганства. Від приготування тижневого меню до сортування сміття.

Плануємо меню з нульовою кількістю відходів на прикладі Меделайн Олівії. Це можливо втілити в життя без дискомфорту.

Блу Оліс, за її словами, популяризує свідомий спосіб життя та веганства. Як їй це вдається, можеш побачити на власні очі.

Відчуття «коли з понеділка почав(-ла) дієту»

Будь-яку звичку потрібно адаптувати протягом 24 днів (а можливо, і більше). Перші два тижні вважаються найскладнішими через спротив мозку та укорінених звичок. Після першого тижня організм відходить від отриманого стресу і починає адаптуватися до нового. Але щоб пройти цей шлях, потрібен свідомий контроль і відповідальність за свій вибір.

Почни вирощувати самостійно так звані «зелені» (або листові) овочі. Для цього знадобиться лише: волога серветка, піддон для посіву насіння, харчова плівка і, власне, саме насіння мікрозелені. Візуальна інструкція:

За тиждень уже можна починати збирати врожай. Звичайно, що на підвіконні не виростиш капусту чи перець. Але, спробувавши садівництво, однозначно не залишайся осторонь.

До речі, садівництво й турбота про рослини є одним із хобі, котре допомагає боротися зі щоденним стресом. Це своєрідна медитація і возз’єднання з природою. Плюс у карму: дасть змогу щоденно мати свіжу зелень.

nuts

Ідеї для ідеальних вегетаріанських снеків

  • Хумус (з морквою, стеблами селери та огірком). Якщо не вдається приготувати традиційний з нута – можна використати буряк.
  • Смузі (найкориснішими вважаються так звані «зелені смузі»). Хіба що лінивий блогер не написав про власні секретні рецепти смузі, з яких він починає свій ранок або тренування.
  • Запечені овочі з приправами на рослинній олії. Простіше ніж зробити канапку: подрібнити овочі, змастити форму для запікання олією, викласти на неї інгредієнти та посипати улюбленими приправами.

Намагайся дотримуватися правила харчуватися правильно і по-вегетаріанськи та не зловживай фаст-фудом, хоч би яким привабливим він був.

Реальність є дещо інакшою…

Як не крути, а на стипендію в заклади вегетаріанського харчування не походиш, та й взагалі, зі всією стипендією можна розпрощатися за один такий візит. Університетські їдальні чи кафе здебільшого не розраховані на людей, що відмовилися від продуктів тваринного походження. Розміри стипендії розраховані на найжорсткіші форми вегетаріанства та пішохідні прогулянки. Але з будь-якої ситуації можна викрутитися.

Наостанок декілька лайфхаків: не бійся шукати на полицях товари, строк реалізації яких закінчиться завтра-післязавтра. Зазвичай вони реалізуються зі знижкою. Після 18:00 у деяких супермаркетах і кафе діють так звані «щасливі години» – знижки на готові страви. Купуючи ввечері у місцевих виробників на ярмарку, не бійся запитати про знижку. Зазвичай саме у вечірній час її люб’язно надають.

Це лише верхівка айсберга від можливостей для розвитку креативності, яку відкриває розмір стипендії. Вивчай практично фінансову грамотність і тайм-менеджмент. Хай буде з тобою Сила!

Помилка в тексті? Виділи її, натисни Shift + Enter або клікни тут.

comments powered by Disqus