Work and Travel – залишитись у США?

нью_йорк_фото1

Щорічно понад 10 000 українських студентів вирушають до Америки за програмою міжнародного обміну Work and Travel, з них близько 10% не повертаються в Україну. Чи є цей спосіб нелегально емігрувати виправданим? Про те, які ризики очікують студентів, які залишаються у США, «Студвею» розповів дворазовий учасник програми Ігор Ярошенко.

Коли хлопець удруге відлітав до Америки, він був переконаний, що це квиток в один кінець: «Я перечитав багато еміграційних американських форумів, довго радився з менеджерами і юристами компанії, від якої їхав, спілкувався з нелегальними мігрантами. Після цього мені довелося змінити свої плани». Ігор сформулював основні положення, на які необхідно зважати потенційним учасникам.

Продовження візи

Продовжити візу після програми на місці неможливо. Віза J1 – тимчасова робоча віза. Вона, як і будь-яка інша, видається лише в українському посольстві США в Києві. Тому, із закінченням терміну її дії, студент автоматично стає нелегалом. Це робить його невиїзним зі Штатів. Якщо учасник програми перетне кордон (аби, наприклад, відвідати рідних в Україні) – назавжди позбавиться можливості потрапити до Америки. Залишиться – опиниться без живого спілкування з родиною та друзями на невизначений термін.

Реклама

Зміна статусу

Зміна статусу з J1 на студентський F1, яким так спокушають студентів приватні фірми, узаконює перебування в Америці лише формально. Студент легально перебуває лише на території США. Як тільки він вирішить з якоїсь причини покинути країну, назад уже ніколи не повернеться. Слід пам’ятати, що після закінчення літньої програми віза J1 у паспорті залишається незмінною та протермінованою. Коли у паспорті є такі візи, це заплямовує не лише американську візову репутацію – можуть виникнути труднощі з відкриттям шенгенської візи та інших проїзних документів.

нью_йорк_фото2

Купівля грін-карти

Купити грін-карту в Нью-Йорку чи в інших містах США неможливо. Усе дуже просто: якби це було реальністю, нелегалів у США не було б.

Фіктивний шлюб

Вартість фіктивного шлюбу в Америці становить від 10 000 до 60 000 $. Знайти партнера, який на це погодиться, складно. Щоб отримати грін-карту через фіктивний шлюб, потрібно прожити в ньому 3-5 і більше років. Потрібно також заплатити адвокату, який намагатиметься довести правдивість цього шлюбу еміграційній службі (за допомогою спільних фото, документів про спільне майно, рахунків, поїздок тощо).

Політичний притулок

Процедура отримання політичного притулку дорога і тривала, за принципом схожа на оформлення фіктивного шлюбу.

Серед знайомих Ігоря Ярошенка є ті, які все ж не повернулися з Америки додому. Але студент наголошує: «Не факт, що процедура легалізації буде успішною. Варто налаштуватися на довгий процес (від 3-5 років), на який витратите багато ресурсів і сили. Я маю знайомих, які знаходяться в Америці 6-9 років і все ще мають статус нелегалів. Вони працюють у сфері обслуговування, отримують мінімальну заробітну плату (8-10 $ за годину), бо без американської освіти гідну роботу отримати практично неможливо».

Хлопець вважає, що його рішення повернутися в Україну було правильним: «Ситуація в нашій країні дуже нелегка, але через союзництво України з Америкою в наших студентів з’явився великий спектр оплачуваних освітніх програм у  США».

Ігор планує взяти участь в одній із них і через рік поїхати у Штати на навчання, легально, не порушуючи закону. А яке рішення приймете ви?

Фото:bigappled.com, distancecities.com

Помилка в тексті? Виділи її, натисни Shift + Enter або клікни тут.

comments powered by Disqus