Яка їжа корисна для студента

ukrainian-products

Прилавки наших магазинів рясніють великою кількістю продуктів. Яка небезпека чекає голодного студента в пачці дешевої готової їжі? Головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець розповів «Студвею», що варто виключити з раціону, а що необхідно споживати частіше.
Законодавство регламентує безпечність і якість кожного продукту

– Олегу Віталійовичу, скажіть, будь ласка, які харчові продукти небезпечно купувати?

– Уся їжа, яку продають сьогодні, безпечна. Це гарантує і держава, і виробник. Тобто нею не можна отруїтися або викликати кишечну інфекцію.

Усі стандарти мають бути дотримані, щоб продукти потрапили на прилавки магазинів або супермаркетів. Є законодавство, яке регламентує безпечність і якість кожного продукту. Воно розроблене з метою, аби не було токсичної дії на організм людини. Тобто якщо здійснюється офіційний продаж, то у продуктах не має бути ніяких шкідливих речовин.

Це справа життя людини: якщо вона вживає «заборонені» продукти, то може захворіти чи навіть померти. Ніхто не дозволить продавати шкідливих продуктів токсичної дії!

Є так звані технологічно оброблені продукти, наприклад, кондитерські та м’ясні вироби. Наукові відомості свідчать, що регулярне споживання їх у великих кількостях поступово підвищує ризик небезпечних захворювань: атеросклерозу, високого артеріального тиску, діабету, раку.

Між екологічно чистими продуктами та звичайними нема значної різниці

– Чи варто віддавати перевагу так званим екологічно чистим продуктам?

– Якщо взяти, наприклад, помідор, який звичайним шляхом вирощують (навіть із додаванням пестицидів або нітратів, що не перевищують норми безпеки), та органічний помідор, то вплив на здоров’я людини органічного овоча та звичайного, який вирощують, наприклад, на фермі, буде однаково позитивним.

Якщо взяти солоний помідор, що пройшов технологічну обробку, то вплив від нього буде негативним. Справа не в хімікатах і не в хімічних добавках, а у великій кількості солі, яка призводить до підвищення артеріального тиску.

Тобто між екологічно чистими продуктами та звичайними нема значної різниці для споживача. Відмінність є між технологічно обробленими та натуральними продуктами.

ukrainian-products

– Як впливають на здоровя людини харчові добавки?

– Добавки використовують у харчовій промисловості в сотнях або й тисячах продуктів. Якщо говорити про споживання продуктів із добавками сьогодні — ніякого впливу на здоров’я не буде. Якби він був, то вони були б заборонені. Але якщо споживати ці продукти щодня у великій кількості, то вплив буде.

Ковбаса та сосиски — дійсно нездорові продукти

– Як це стосується молочної продукції?

– Щодо молочних продуктів, то їх треба споживати. Вони корисні, але є певні нюанси, які стосуються жирності, вмісту солі та цукру.

Якщо йдеться про солоний сир, то назвати його здоровим продуктом не можна. Якщо про творожний десерт, у якому 60 відсотків цукру, то це також немолочний продукт; він нездоровий.

Якщо говорити про звичайне молоко, йогурт із низьким вмістом жиру і цукру, то це здорові продукти. Безумовно, їх потрібно споживати щодня!

– Яке потрібно купувати м’ясо?

– Готове м’ясо значно гірше за те, яке ви можете вдома приготувати. Ковбаса та сосиски — дійсно нездорові продукти.

Існують дослідження, які засвідчують збільшення, наприклад, пухлин шлунка й підшлункової залози після вживання ковбасних виробів кілька разів у день, якщо це роками відбувається. Тобто це нездорові продукти. Не можна сказати, що їх потрібно заборонити взагалі, але вживати їх слід якомога рідше. Це ж стосується і риби.

ukrainian-products

– Які продукти варто виключити з раціону і чому?

– Натуральні продукти (овочі, фрукти, каші) є здоровими. Їх основне споживання переважно робить людину здоровою. Споживання ж технологічно оброблених продуктів (цукерок, ковбас, навіть хліба) у великих кількостях робить людину з часом нездоровою.

Продуктів, які містять багато солі, цукру, жиру, транс-жиру, варто уникати. Найбільше солі додають у хліб, ковбасу, твердий сир, консервації.

Якщо говорити про дефіцит йоду у крові, то обов’язковим є йодування солі. Їсти потрібно лише йодовану сіль (але не більше 5 грамів у день), тому що споживання іншої ускладнює проблеми.

Усі продукти, які пройшли технологічну обробку, не є корисними. Йдеться також про соуси, майонез, вершкове масло, маргарин. Справа в тому, що вони містять багато солі, харчових добавок, а корисних речовин у їхньому складі нема.

Споживати кондитерські вироби немає необхідності

– Тобто людина може відмовитися від споживання кондитерських виробів?

– Споживати кондитерські вироби немає необхідності, тому що вони дають організму речовини, без яких він може обійтися. Транс-жир, наприклад, призводить до дуже серйозних хвороб. Його найбільше у вітчизняних кондитерських виробах – від «президентських» до «опозиційних». Особливо багато їх у «Рошені» та «Конті».

ukrainian-products

– Яким напоям потрібно віддавати перевагу?

– З напоїв можна рекомендувати для постійного вживання воду, чай і каву. Всього іншого краще не пити.

Якщо обираєте воду, то вона має бути без смаку (не солодка, не кисла, не солона), тобто без ароматизаторів і барвників, навіть якщо газована. Сік не є настільки корисним, аби рекомендувати його вживати, бо користь від цього в рази або десятки менша за споживання фруктів та овочів.

Тобто сьогодні позиція медицини стосовно продуктів така: натуральні продукти, особливо рослинного походження, корисні, а технологічно оброблені переважно некорисні. Йдеться про тривале споживання у великих кількостях технологічно оброблених продуктів і в маленьких кількостях натуральних.

Фото: Анастасія Волкова.

 

Помилка в тексті? Виділи її, натисни Shift + Enter або клікни тут.

comments powered by Disqus