Що їсти під час сесії

їжа

Робота мозку дуже залежить від правильного харчування. Наприклад, часто після смачного обіду тебе тягне в солодкі обійми Морфея, а це заважає і навчанню, і роботі. А після вечірнього перекусу ти ще довго не можеш заснути, аналізуючи в голові всі домашні завдання. Причина – мозок насичується речовинами, які по-різному впливають на його функціонування. Розповідаємо, яка їжа йому насправді потрібна.

Жири – порятунок від слабоумства

Спочатку нагадаємо, що клітини нашого мозку на 60% складаються з жирів, а отже жири необхідні для його кращого функціонування.

Які ж «жирні» продукти необхідні нашому мозку? Ті, в яких містяться жирні кислоти Омега-3 і Омега-6. Багата цими жирними кислотами їжа допомагає створювати та підтримувати кліткові мембрани. Простіше кажучи, «корисні жири» рятують нас від слабоумства або, говорячи медичною термінологією, деменції.

Один з найбільших у світі приватних медичних центрів Мейо провів дослідження і з’ясував ризик деменції у людини, яка сидить на різного роду дієтах. Так от, якщо на популярній високовуглеводній цей ризик дорівнює 89%, то на високожировій він знижується до 44% (хоча основний висновок – не треба обмежуватися лише жирами чи вуглеводами).

На жаль, наш організм не здатен самостійно виділяти кислоти Омега-3 і Омега-6, тому їх необхідно знаходити у відповідних продуктах. Підказуємо, яких.

Продукти, насичені жирними кислотами:

  • Гарбузове насіння. Насичене цинком; вітаміном В і магнієм, який допомагає боротися зі стресом.
  • Жирна риба. Містить активні форми ейкозапентаєнової (EPA) та докозагексаєнової (DHA) кислот, які дуже легко засвоюються нашим організмом. Дослідження показали, що низький рівень DHA може спричинити розвиток хвороби Альцгеймера.
  • Грецькі горіхи. Вони навіть своїм виглядом нагадують маленький мозок, тож чи будемо взагалі сумніватися в їхній користі? Також грецькі горіхи багаті на вітамін Е, який допомагає запобігти зниженню когнітивних здібностей.

сніданок

Реклама

Мікроелементи – нове життя для клітин мозку

Вітаміни та антиоксиданти у різних видах фруктів та овочів забезпечують нашому мозку плідну й довгу працю, а також допомагають боротися із вільними радикалами, які руйнують його клітини. У тебе зараз має виникнути логічне запитання: «Що таке вільні радикали?» (студенти медінститутів можуть не читати відповідь). Це – нестабільні хімічні сполуки, які діють як окислювачі, руйнуючи важливі структури клітин організму. Ось простий приклад: коли ми надовго залишаємо якийсь залізний предмет на вулиці, то із впливом часу він починає іржавіти під дією різних факторів. Щось схоже відбувається і з нашим організмом: ми дихаємо – наші клітини окислюються – вітаміни та антиоксиданти допомагають нам відновлювати їх. Так і живемо!

Фолієва кислота, залізо, цинк, мідь та натрій – все це необхідно нам для збереження здоров’я мозку, а також для розвитку його пізнавальних здібностей. Останні дослідження продемонстрували, що вітаміни В6, В12 та фолієва кислота знижують рівень гомоцистеїну у крові, який може бути причиною виникнення когнітивних розладів, а також хвороби Альцгеймера.

Продукти із необхідними для мозку мікроелементами:

  • Яйця. Справжня скарбниця, наповнена вітамінами класу В і фолієвою кислотою. Якщо ж їсти яйця щодня у тебе немає можливості (чи бажання), то ці мікроелементи є також у курці та рибі.
  • Помідори. Містять потужний антиоксидант лікопен, який допомагає у боротьбі з вільними радикалами.
  • Броколі. Збагачені вітаміном К, який підвищує функціональність мозку. Також у броколі міститься велика кількість глюкосинолата, який уповільнює розпад ацетилхоліну. Це такий нейромедіатор, який допомагає нашій пам’яті залишатись гострою.

овочі

Протеїни та амінокислоти – скарб для студента

Їх можна назвати основним блоком поживних речовин, які впливають на наші почуття та поведінку. Амінокислоти надсилають відповідні хімічні повідомлення до нейротрансмітерів, які передаються між нейронами сигналами, які, у свою чергу, відповідають за такі важливі функції людського організму, як сон, почуття, концентрація уваги та вага.

Правильне й збалансоване харчування, тобто чергування м’яса, зернових культур, яєць, овочів, фруктів, ягід і т.д., допоможе почуватися краще, не відчувати перепадів настрою, а також легше концентрувати увагу на якомусь конкретному завданні. Так, ми розуміємо, що дешевше закупитися на місяць «Мівіною» і не паритися з приготуванням страв. Та потрібно пам’ятати, чим ти ризикуєш у такому випадку (спойлер: своїм здоров’ям).

Продукти, які допоможуть покращити увагу та пам’ять:

  • Чорниці. Як продемонстрували результати досліджень в Університеті Тафта, споживання чорниці є ефективним для профілактики склерозу.
  • >Шпинат. Ще сам моряк Папай активно пропагував цей продукт, акцентуючи увагу на тому, що він наділяє людину надзвичайними можливостями. А тепер ти знаєш, що він і для мозку корисний.
  • Кава. Кавові зерна збагачені великою кількістю антиоксидантів та амінокислот, а деякі дослідження навіть показали, що кава – це чудова профілактика хвороби Альцгеймера. Але переборщувати з кавою не можна. Однієї чашки міцного ароматного напою вистачить, щоб зарядити звивини.
  • Какао. Прекрасний напій для довгих зимових вечорів. А ще в какао-бобах міститься флаванол. Це антиоксидант, який покращує роботу мозку, а також захищає його від окислюючих процесів.

їжа 2

Глюкоза – паливо для мозку

Не зважаючи на те, що мозок становить лише 2% людського тіла, він споживає майже 20% його енергоресурсів. Задля постійного насичення організму паливом нам необхідно вживати вуглеводи. Але варто відокремлювати корисні продукти, насичені цукром, і не дуже корисні. Наприклад, білий хліб може викликати дуже стрімкий потік глюкози у нашу кров і мозок, що на перший погляд здається гарним фактором – чим скоріше твоя кров насититься цукром, тим швидше ти виконаєш всі завдання, які у тебе заплановані на день. Але енергія від таких продуктів, як білий хліб, зникає так само швидко, як і з’являється, після чого твоя продуктивність зменшується, а настрій погіршується.

Коричневий рис, хліб з висівками, бобові, макарони – усе це продукти із низьким глікемічним індексом, які повільніше звільнюють глюкозу у кров, тим самим допомагаючи не втрачати необхідної концентрації протягом робочого дня. Хочеш бути активною та уважною людиною – наповни кухню зерновими.

Продукти, які шкодять твоєму мозку

Запам’ятай їх, щоб знати ворога в обличчя:

  • Сіль. Висока концентрація натрію в крові порушує передачу нервових імпульсів, і це гальмує роботу мозку.
  • Солодкі та газовані напої. Вони стимулюють відчуття голоду і змушують людину споживати велику кількість калорій, в результаті чого порушується обмін речовин і погіршується активність мозку.
  • Штучні підсолоджувачі. Вони можуть призвести до діабету. Якщо вже хочеш випити солодкого чаю або кави, то краще використовуй звичайний цукор.
  • Риба з високим вмістом ртуті. «Така є?» – спитаєш ти. Так! До неї входить макрель і білий тунець. Вони можуть негативно впливати на ту частину мозку, яка відповідає за баланс, координацію та зір.
  • Трансжири. Ось це ті самі некорисні жири, про які ми вже згадували. Тривале вживання трансжирів та насичених жирів, які присутні у фастфудах та іншому джанк-фуді (калорійна їжа з мінімальним вмістом корисних речовин), призводить до ушкодження мембран клітин, що в майбутньому може вплинути на розвиток дуже складних захворювань: цукровий діабет, атеросклероз, захворювання нервової системи і навіть рак.
  • Алкоголь. Думаємо, що тут і так все зрозуміло. Вже давно відомо, що наслідком вживання спиртних напоїв є руйнація мозкових клітин. Про це говорять лікарі. Про це говорять твої батьки. Про це тепер говоримо і ми!

Сподіваємось, ця інформація стане для тебе гарним приводом серйозно передивитися своє харчування.

Помилка в тексті? Виділи її, натисни Shift + Enter або клікни тут.

comments powered by Disqus