Три переваги органічних продуктів

organik milk 4

Зроби добре собі, природі та корівкам

У Європі органічні продукти давно перестали бути чимось незвичайним, в Україні ж їхня популярність лише набирає обертів. Кількість господарств цієї галузі щороку зростає, як і армія прихильників органічної продукції: 2017 року внутрішній споживчий ринок у державі становив 29,4 мільйонів євро, а це вдвічі більше, ніж у 2014. Попри шлейф міфів про органічні продукти, такий бум небезпідставний. Разом з компанією «Органік Мілк» ми розібрались, як виготовляти продукти з турботою про довкілля, і дослідили їхні переваги.

Головний стандарт – турбота

Органічною називається продукція, у виробництві якої не використовують хімічно синтезованих добрив, пестицидів, регуляторів і стимуляторів росту, ГМО, гормонів, консервантів, штучних ароматизаторів і барвників. Натомість застосовують технології, що зберігають максимум поживних речовин і мінімально впливають на довкілля.

Основний принцип органічного сільського господарства – ефективне управління екосистемою, а не використання зовнішніх сільськогосподарських ресурсів. Наприклад, замість того, щоб використовувати штучні засоби боротьби зі шкідниками й хворобами, фермери підбирають стійкі до захворювань сорти рослин і породи тварин.

Продукт має право називатися органічним, якщо:

  • виробник пройшов процедуру сертифікації в одному з акредитованих органів, інформацію про який указують на обгортці товару;
  • продукція відповідає органічним стандартам: міжнародним (IFOAM), континентальним (регламент Ради ЄС) або стандартам окремих компаній, які відповідають міжнародним нормам. Про це свідчить спеціальний логотип (для ЄС це так званий «євролисток»);
  • 95% інгредієнтів є органічними. Інформація про походження органічної сировини також має бути вказана на обгортці.

organik milk 5

Турбота про довкілля

Традиційне сільське господарство зазвичай женеться за врожайністю і прибутковістю – на вплив методів господарювання на довкілля часто заплющують очі. Така недалекоглядність має негативні наслідки: ерозія ґрунтів, забруднення води, ґрунту й повітря, а в перспективі ще й опустелювання і зміна клімату.

Натомість у пріоритетах органічних сільських господарств – екологічний баланс і гармонійні відносини з довкіллям. На таких фермах використовують багатокультурні системи землеробства, сівозміни, органічні добрива і мінімально обробляють ґрунт. У результаті земля краще утримує вологу й швидше відновлюється.

Високий уміст органічних речовин підвищує здатність ґрунту утримувати вуглець і дозволяє з часом знизити його викиди – екологічно відповідальне господарство робить внесок ще й у боротьбу зі зміною клімату й парниковим ефектом.

Синтетичні добрива й пестициди в парі з ерозією ґрунтів призводять до забруднення ґрунтових вод. В органічному виробництві їх не використовують – вода залишається чистою. Крім того, такі ферми краще заощаджують енергію, споживаючи на 30-50% менше електрики на одиницю продукції, ніж традиційні господарства.

Раціональне виробництво, боротьба зі зміною клімату, опустелюванням, деградацією земель – це все ключові принципи органічного господарства й водночас глобальні цілі стратегії сталого розвитку 2016-2030, затверджені на саміті ООН. Це так, між іншим.

organik milk 1

Більше рослин, щасливіші тварини

Команда з Університету Квінсленду, Товариства охорони дикої природи (WCS) й Міжнародного союзу охорони природи (IUCN) провела дослідження і виявила, що 62% видів, занесених до Червоної книги, опинилися там через сільськогосподарську діяльність. Збереження й відновлення біорізноманіття – ще один пріоритет органічного господарства.

Відмова від хімікатів корисна не лише для тварин і рослин, а й для ґрунтових мікроорганізмів: щільність їхніх популяцій в органічних господарствах вища.

Для тварин створюють безстресові умови утримання й транспортування. Худобу не тримають на прив’язі: корови на органічних фермах вільно пасуться на пасовищах. Згідно зі стандартами, вони повинні мати достатньо простору, свіже повітря й відповідне укриття.

Особливу увагу приділяють кормам: вони не містять консервантів, гормонів, стимуляторів росту й збудників апетиту. А телят перші кілька місяців годують лише натуральним молоком.

В органічному тваринництві заборонено використовувати антибіотики для профілактики, а коло ветеринарних лікувальних засобів обмежене. Загалом органічний підхід до тваринництва є більш гуманним і природним.

organik milk 2

Твій організм скаже тобі «дякую»

Найпопулярніше питання до науковців – чи справді органічні продукти містять менше нітратів. Самі по собі нітрати не завдають шкоди, це одні з основних мінеральних сполук, якими живляться рослини. Головне, щоб їхня концентрація не перевищувала норми, інакше, потрапляючи в людський організм, вони можуть уступати в реакції та утворювати канцерогенні сполуки, що загрожує виникненням злоякісних пухлин.

І хоча навіть у звичайних продуктах рівень нітратів не повинен перевищувати дозволеної норми, в органічній їжі їх менше. Утім, більшість науковців беруть за критерій не кількість нітратів, а вміст поживних речовин. Дослідження показали, що, порівнюючи зі звичайними аналогами, органічні продукти містять:

  • до 50% менше кадмію. Це важкий метал, який накопичується в організмі людини, а його високий уміст викликає серцево-судинні та онкологічні захворювання. Кадмій потрапляє до рослин здебільшого через хімічні добрива, які на органічних фермах не використовуються;
  • на 18-69% більше антиоксидантів, зокрема поліфенолів. Тобто, з’ївши одне органічне яблуко, ти отримаєш стільки ж антиоксидантів, як від двох-трьох звичайних. Антиоксиданти сповільнюють процеси старіння, що виникають унаслідок окислення, захищають від шкідливого впливу ультрафіолету й знижують ризик розвитку онкозахворювань;
  • менше залишків пестицидів. У неорганічній продукції вони трапляються вчетверо частіше;
  • більше омега-3 поліненасичених жирних кислот і заліза. Цей показник стосується молочних продуктів і м’яса й безпосередньо залежить від харчування тварин. Наш організм не може виробляти поліненасичені жирні кислоти самостійно, тому єдине джерело омега-3 – харчові продукти.

organik milk 3Крім того, сертифіковані органічні продукти є безпечними, адже кожен етап виробництва контролює акредитований орган сертифікації, який засвідчує дотримання вимог і стандартів органічного виробництва.

Про смакові властивості годі й говорити: хоч раз скуштувавши полуниці з грядки чи органічне молоко, ти вже ніколи не повернешся до традиційних аналогів. Продукція компанії «Органік Мілк» допоможе це перевірити – обирай молочні продукти собі до вподоби, смакуй, заряджайся користю й рятуй довкілля. Комбо!

Помилка в тексті? Виділи її, натисни Shift + Enter або клікни тут.

comments powered by Disqus